Module III: TECHNIEK & FABRICAGE VAN NATUURCOSMETICA

De bronafbeelding bekijken

Module III is een onderdompeling in tal van fysische aspecten die van invloed zijn op de uiterlijke eigenschappen van natuurcosmetica: polariteit, oplosbaarheid, oppervlakte-activiteit, viscositeit, pH, HLB, stabiliteit, (oxidatie) redox-eigenschappen, ….

Deze parameters zijn cruciaal in het maakproces (stappenplan) van cosmetische bereidingen en bepalen de juiste techniek (smelten, coaxiaal of planetair mengen, mixen vs homogeniseren) om ons eindproduct kwalitatief te fabriceren. We staan uitgebreid stil bij technieken van conservering (antioxidanten en antimicrobiële stoffen) en bij het concept van ‘niet-conserverende conserveermiddelen’. Ook verpakkingsnormering en de invloed op kwaliteit en houdbaarheid blijven niet onbesproken.

In deze module leren we hoe we zelf alle noodzakelijke elementen m.b.t. grondstoffen, formulering en fabricage, kunnen verzamelen in een Product Informatie Dossier conform de Europese cosmeticawetgeving, zodat allergenendeclaratie, challengetesten en veilheidsbeoordeling mogelijk zijn alvorens product effectief in de markt te zetten.

Tot slot staan we stil bij bio-certificering en de corresponderende kwaliteitsstandaarden alsook de voordelen van een ‘gedeeld label’.

Toelatingsvoorwaarden:

  • in het bezit zijn van attest ‘DERMATOLOGISCHE FORMULERINGEN VOOR NATUURCOSMETICA – RAAMRECEPTUREN’

Lesdata

  • 7 en 21 maart 2022
  • 18 april 2022
  • 2, 16 en 30 mei 2022