Zwarte komijn olie       (Nigelle sativa)

Deze plantaardige olie wordt verkregen door de koude persing van de pitten uit eigen gekweekte rijpe zwarte komijn zaden. De lokale productie met geringe transportkosten en het opwaarderen van reststromen geven de verbruiker de garantie van een hoogstaand product met een zeer lage CO2 voetafdruk. Zorgvuldige tracering, efficiënte droogtechniek, koude behandeling, professionele botteling en consumentvriendelijke etikettering worden door bio-certificering onderbouwd. Olie van zwarte komijn is een geelachtige vloeistof, heeft een kenmerkende scherpe geur, die de omvang van het gebruik bepaalt.

Samenstelling: meer dan 75 % onverzadigde vetzuren, hoofdzakelijk  meervoudig met meer dan 50 % het omega 6, linolzuur. De olie bevat ongeveer 10 % etherische olie.

Nigella Sativa olie heeft sterke antibacteriële effecten en verlaagt het suikergehalte in het bloed (belangrijk bij het behandelen van diabetes).

De olie wordt ook gebruikt bij spijsverteringsproblemen en als voedingssupplement. De olie is goed bij allerlei ingewandsproblemen en huidaandoeningen zoals psoriasis, neurodermitis en eczeem. Verder is zwarte komijnolie goed voor de regulering van het immuunsysteem, bij astma en als middel om de bijwerkingen van een chemotherapie te verminderen. Vooral de etherische oliën  kunnen kankercellen doen verdwijnen en daarmee de kans op het overleven van kanker en chemokuur vergroten.

Gebruik:
Voeding: in koude bereidingen (niet geschikt voor warme bereidingen). Zwarte komijnolie kan je verwarmen tot 90°C maar voornamelijk koud gebruiken. Als je van de dominante smaak van zwarte komijn of nigella houdt, kan je een theelepel zwarte komijnzaadolie puur gebruiken in salades of in stoomgerechten. Omdat zwarte komijnolie werkt tegen een opgeblazen gevoel, combineert deze olie goed met kool en peulvruchten.

Cosmetica: zeer goede effectiviteit bij het samenstellen van maskers voor de vette en probleemhuid. Zwarte komijnolie is een uitstekende natuurlijke remedie voor de behandeling van verschillende soorten ziekten. In zijn pure vorm wordt het gebruikt om dermatologische problemen op te lossen: huiduitslag, acne en herpesuitslag, psoriasis of dermatitis van verschillende aard en lokalisatie.

Bewaring:

Droog, koel en donker bewaren. Uiterste gebruiksdatum zie verpakking.

Verkrijgbaar in donkere glazen flessen van 100, 250 of 500 ml of voor DIY in 3 of 5 l bag in box.

zwarte komijnolie